BIOGRAFIE

De in Heerenveen geboren Frank Blueka speelde al jong piano en leerde daarbij stukken uit zijn hoofd omdat hij niet goed noten kon lezen. Vervolgens pakte hij de gitaar op en na de nodige lessen ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Hij speelde als bassist in een punkband en onder meer als leadgitarist in een schoolband die later doorging als cultcoverband. Na meerdere jaren gespeeld te hebben in eigen bands verliet hij het bandleven om met veel succes een solocarrière te starten. Hij pakte zijn pianospel weer dankzij pianocoach en boogie woogie virtuoos Jeroen Sweers. En zie, ook hier ontstond een geheel eigen stijl. Intussen heeft hij meerdere albums opgenomen en speelde hij live bij Giel Beelen op Radio 2.

Frank Blueka is een Songwriter pur sang. Een intuïtieve songwriter, die altijd vanuit klank en melodie begint te schrijven. Soulvol, met invloeden uit rock, blues, Ierse invloeden, wereldwijde folk en de trance DJ traditie. In samenwerking met producer Raymond van der Vechte onstaat van hieruit regelmatig een flamboyante verdieping. De twee muzikale kompanen combineren Frank Blueka zijn akoestische sound met subtiele beats, drums en interessante soundscapes. Zo ontstaat er een haast filmische verbreding verwant met songwriters als Ben Howard, Lewis Capaldi en Peter Gabriel. De heren combineren de akoestische sound van Frank met een sferische flow. Voorwaarde voor Frank is wel dat alle songs met één instrument als begeleiding te performen zijn. Dit leidt ertoe dat er ook weer prachtige ‘unplugged’ versies ontstaan.

Inspiratie voor zijn teksten vindt Frank in mystieke verhalen, dromen, de liefde en gewoon dagelijkse beslommeringen. Aangevuld in eigen woorden: "Gevoelens van liefde, verlangen, woede, humor en verdriet kunnen ineens een plek krijgen in een song. Ik weet nooit precies hoe dat proces precies bij mij werkt. Soms ontstaat een song heel snel, soms is het lang muzikaal schaven en schuren. Net zoals een beeldhouwer dat kan doen. Of een schilder die zijn eigen kleuren mengt. Het zijn de flarden van emoties en ervaringen die samen een geheel vormen binnen een song. Als dat gevoel van een geheel sterk wordt, dan weet ik dat een song nagenoeg af is…".

De New Yorkse blogger/journalist Bob Smith schrijft : 

"Frank Blueka is een singer-songwriter en multimuzikant wiens boeiende muziek een publiek van alle leeftijden aanspreekt. Zijn oprechte melodieën en expressieviteit creëren een emotionele verbinding door inspiratie te putten uit liefde, afscheid en het dagelijks leven."  

Nieuw album 'Paris Midnight'

De najaar 2023 verschenen plaat ‘Paris Midnight’ plaat is een elf nummers tellend onderzoek naar liefde in haar vele vormen. Van het met blues doordrenkte 'Holy Mama'. Tot duistere popmeditaties als 'Gonna Leave'. We leren Frank Blueka kennen als een bluesy songschrijver en we beluisteren een haast poëtisch album met een mix van moderne muzikale invloeden en wortels in de traditie.

Bob Smith schrijft hierover:  "In de sfeervolle nieuwe plaat Paris Midnight krijgt de piano een centrale plaats. Met een hartverscheurende bluesy toon in 'Maybe Tomorrow' en een vurige piano ballad als 'Always Remember Us This Way' herinnert Frank Blueka aan de grote pop/rock singer-songwriters uit de jaren '70 en '80. Hij linkt aan een zwoele Peter Gabriel-achtige soul in ‘My Bird’, en biedt een mooie en melancholische kijk op de klassieker ‘Your Song’ van Sir Elton John. Of het nu gaat om grillige deltablues (“Rollin' Like a Stone”) of introspectieve alt-pop (‘Seven Years’). Frank vormt een emotionele band met de muziek en met de luisteraar".

Roy ter Haar in NTB magazine schrijft: “ Paris Midnight is een karakteristiek album, waarin je de echo hoort van veel grote (rock) ballads. En toch is Frank Blueka eigen. Dat leidt tot lekkere songs die nog niet bestonden en je toch al vaker gehoord denkt te hebben. ”

Levensloop:

Frank is in Heerenveen geboren. Speelde jong piano, leerde stukken van Chopin en Mozart uit zijn hoofd omdat hij niet goed noten kon lezen. Maar zo grillig als hij was liet hij de muziek ineens vallen omdat hij liever voetbalde. De musicus in Frank leek het onderspit te delven. Op zijn zeventiende echter. Toen hij op zichzelf ging wonen en naar Zwolle vertrok, pakte hij de muziek weer op door gitaar te gaan spelen. Waarom gitaar? Het antwoord geeft Frank nuchter: “Eigenlijk puur praktisch. De piano was niet zo makkelijk op mijn rug mee te nemen…”.

De gitaar bleek een goede keus. Na gitaarlessen van Jan Bartlema (klassiek), Anton Arema (pop) en Ralph de Rosario (jazz) begon Frank Blueka zijn eigen stijl te vinden en ook te accepteren dat hij het anders deed dan vaak traditioneel werd beoogd. De straatschoffie mentaliteit, de underground scene en het bandleven heeft hem misschien nog wel het meest gevormd. Frank speelde korte tijd als bassit in een punkband, was lead-gitarist van de studentenband. Frank werd zanger in dezelfde band omdat de toenmalige zanger door een bekende band werd weggeplukt. Durfde eerst niet te zingen en ging een zomer in Antwerpen op straat spelen om de lef te krijgen om in het openbaar te zingen. Raakte geïnspireerd door Belgische bands uit de jaren negentig.. Richtte toen eigen bands op als Tuesday’s Gone, Ooops Danny en BLZ15 (o.a. DWDD). Uiteindelijk verliet Frank het bandleven om definitief een solo carrière te starten. Als professioneel gitarist-zanger, ruimdenkend, als broodspeler, liefst zo puur mogelijk. Jan Douwe Kroeske met zijn 2-meter sessies en MTV-unplugged waren in die tijd inspirerend voor Frank zijn live optredens.

Het pure kwam terug in Frank zijn eerste geschreven en uitgebrachte songs. Zijn eerste inmiddels  uitverkochte debuut album “Acoustic Avenue”. Met “Acoustic Avenue” gaf Frank zijn visite kaartje af. Het akoestische popalbum Room88 volgde in 2012. Live opnames vanuit een vissershuis-setting werden vastgelegd in Unplugged Live in 2015. Tom Waits en Neil Young werden geerd in een theatertour en met het album Harvest Waits in 2018. En de herentree van de piano werd mede vormgegeven in het album Paris Midnight in 2023.

De laatste jaren heeft Frank Blueka een gerenommeerd team vakmensen om zich heen die zijn sound mede kleur geven. Producer en internationaal mixer Raymond van de Vechte. Pianocoach, boogiewoogie virtuoos en bandlid van Bökkers Jeroen Sweers. Masteraars Pier-Durk Hogeterp en Darius van Helfteren. En Giel Beelen (landelijke Radio2) nodigde Frank al eens uit voor een live-optreden in de Radio-studio. De gespeeld songs waren “Holy Mama” en ""Maybe Tomorrow".  

Wat wonen betreft bleef Amsterdam regelmatig trekken, maar Frank zijn muzikale hart en roots zijn eigenlijk niet plaatsgebonden. De liefde bracht hem terug naar het Oosten van het land. Daar heeft Frank Blueka heeft zijn plek gevonden in Deventer. Hij heeft daar zijn eigen "White Room" muziekstudio en woont er met zijn vrouw en dochter.